onsdag 24 februari 2010

Mera vilt

I morse när jag tittade ut såg jag två älgar i skogsbrynet. Vid närmare undersökning så fick jag se att de kommit nerifrån bäcken, upp mellan huset och lagårn, förbi hundgårn och bort i skogsbrynet. Tur att inte Krut var ute.

tisdag 23 februari 2010

Våga vägra vinter

Precis så kändes det i morse när jag skulle ut och starta bilen. Redan i går hade den indikerat att den ville ha lite service på ABS/DSTC-systemet, men i morse slog den till på fullt allvar och lyste med röda lampor att bromssytemet behövde "omhändertas". Till följd av detta så startade inte bilen, kanske en säkerhetsåtgärd, så att jag inte skulle ut och köra med ..... inga bromsar??? Efter helgens snöväder, då vi var ute och körde i allt för höga snömängder, så har väl bilen fått nog och fruset ihop. Den behöver väl komma in och tina upp. Det blev att ringa assistance och sedan vänta. Det tog dryga två timmar innan han kom. Sedan åkte jag med till Årjäng för att få veta att de inga hyrbilar hade inne, men som tur var så fick jag låna en bil av Dick på Helmia.

Innan jag satte mig i bilen i morse så gick jag en sväng med hunden och upptäckte annorlunda spår i snön. Det var sådan där pudersnö så spåren var något diffusa, men jag kunde ändå se att det inte var räv eller hund, utan det var lodjursspår. Ojsan!! Vart har den kommit ifrån och vart tog den vägen?? När vi gick tillbaka så följde jag spåret in på vår gård. Jag gick in och hämtade ficklampan för att lysa ordentligt och konstaterade att det var just lodjursspår. Jag såg att den gått mellan huset och garaget, alltså bara ett par meter från min ytterdörr. Jag upptäckte också att spåret delat sig, så det var två. Sedan hade de gått efter åkerkanten vid jordkällaren och försvunnit upp i skogen.

När jag väntade på att bärgaren skulle komma gick jag i bakspåren för att se vart de kommit ifrån. Jag gick vår väg ut till landsvägen och fick se att det var tre spår. Det betyder att det har kommit tre lodjur utanför min dörr och det troligtvis på morgonkvisten. Tur att jag inte mötte dem. Så nu lever rådjuren farligt. Det var precis detta, Ingemar pratade om i helgen, som inte fick hända. Vi håller tummarna för att lodjuren snabbt drar vidare.

tisdag 16 februari 2010

Bry sig

Behöver man egentligen bry sig om andras dumma yttranden? Man kan ju låta det rinna av som vatten på en gås. Man ska i alla fall akta sig för att själv bli en gås. Det kan man överlåta till andra.

söndag 14 februari 2010

Skotertur

Här kommer dagens skotertur i bilder.

Framme vid pass 8 Igeltjärn


Ganska mycket snö,
men solen kom fram efter en stund
och gjorde det hela lite spännande.
Snön rasade från träden och även detta, men vi klarade elden.



dimman steg på ett igenfruset Igeltjärn

Alla hjärtans dag till ära



Grillad korv

Oj!! Här stod visst en Budweiser



lördag 13 februari 2010

Ny klocka???

I morse när jag vaknade hade jag sån värk att jag drog täcket över huvudet. Ingemar kom och frågade om jag vill ha kaffe, men jag orkade inte. Till slut segade jag mig ner. När jag kom ner i köket och tittade på klockan blev jag lite fundersam. Tyckte inte riktigt att jag kände igen klockan. Kände igen den gjorde jag väl, men det var ändå något som inte stämde. När Ingemar kom och frågade om jag skulle med till stan, så kände jag mig något förvirrad, men jag vågade inte fråga Ingemar om han bytt klocka. Jag tänkte att han måste tro att jag blivit galen.

Efter lite kaffe, panodil och naproxen så kändes det som att jag visst kunde åka med, men jag funderade på den där klockan. Väldigt obehaglig känsla. Vi åkte till stan och kom hem igen och jag tittade på klockan, men sa inget om den. Vid ett tillfälle gick jag till bakdörren och där låg..... klockan. Ja, alltså den klockan som hängt i köket. Tänkte att Ingemar nog har bytt i alla fall. När vi senare lagade middag så frågade jag lite försiktigt om han bytt. Först skojade han med mig och erkände inte, men jag stod på mig och mycket riktigt så hade han bytt klocka. Tyckte att den nya var finare. Så enkelt var det.

fredag 12 februari 2010

En mycket bra dag

Eftersom jag har några kompdagar att ta ut, så bestämde jag mig för att vara ledig dagen till ära. Ordnade med vikarie och planerade för dagen och åkte hem igår med gott samvete. Torsdagar är ju numer speciella då det är dagen då Ingemar kommer hem från sitt veckojobb i Norge. Och jag såg verkligen fram emot en ledig fredag ihop med min man.

Dagen började med ett pip ifrån mobilen, men jag orkade inte kolla. Kände bara på mig att det var onödigt tidigt. Nästa pip kom strax innan Ingemar kom med kaffet. Han hade tänt ljus och hade med en liten paket. Paketen var fint inslagen med ett hjärta på. Jag höll mig länge innan jag öppnade. I paketen fanns en lite berlock med två ihopsatta hjärtan. Gulligt!!

Vi åt frukost och tog det väldigt lugnt innan vi åkte en sväng till stan. Vi fikade på Nordells och handlade. Sen fick vi hemlängtan och åkte hem. När vi kom hem tog vi en sväng med skotern. Dagen har bjudit på kallt väder, men strålande solsken.

Till middag gjorde vid älgfilé, klyftpotatis och till det rött vin. Till kaffet åt vi budapestrulle. Detta åt vi framför tv:n och Let's Dance. I kväll var det Marcus Birros tur att lämna. Kanske egentligen rätt, men jag gillar Birro, så jag tycker det är synd, men han gick visst till final i På spåret istället, så någon rättvisa finns det ändå.

Det enda som fattas denna dag är givetvis barnen, men de kommer hem nästa helg, så vi tar igen det då. Jag vill att de ska göra det som de vill i första hand. Jag finns ju här hemma.

onsdag 10 februari 2010

Lediga dagen.....

...blev inte så ledig som jag hade behövt. Det blev istället en hel del skolarbete. Det går inte att ge elever extra stöd hur som helst. Nä, först ska det fyllas hyllmeter. Så det har jag krånglat med på förmiddagen. Egentligen hade jag tänkt att åka och titta på mina elever när de spelade fotboll, men det hann jag inte med.

Var ute lite grann i det vackra vädret. Här har det varit strålande solsken, men jag läste på Facebook att det snöade som bare den nere i Smygehuk. Jag vet att det är tidigt att hoppas på vår, men jag längtar till våren med takdropp, fågelkvitter och allt det andra som hör till. Fast innan dess kan det komma mer snö och vara kallt. Ja, vi får hoppas på en härlig sommar med många turer på hojen.

Linedance blev det ikväll iaf, men det gick trögt. Vi tränade på "Revolver", en dans till Madonnas Revolver och så gjorde vi en ny dans "She Wolf", en dans till Shakiras låt med samma namn. Vi kom igenom, men som skrivet, det gick trögt. Vid ett tillfälle vart det totalt black out. Det hjälpte inte att titta på de andra heller. Läskigt!

Jag har haft en del migrän och en satans ond rygg. Kan det varit för mycket av det goda? Träning alltså. Både motionscykeln och Zumba.... Det konstiga är att jag sällan får träningsvärk, men istället sätter det sig i huvudet och korsryggen. Märkligt!!

måndag 8 februari 2010

Zumba!!

Då har jag provat på zumba. Vi var ganska många, så det blev aningen trångt. Eller kanske inte trångt, men jag som stod ganska långt bak hade lite svårt att se stegen. Det går ju ut på att följa ledaren i hennes steg. Ibland blev det heltokigt, men vissa stunder gick det bra. Men ryggen.... den stretade emot. Det får bli ett samtal till kiropraktorn. Har inte bestämt vilken än, men det måste bli snart. Spörs nu hur det blir med migrän imorn efter ett sådant här zumbapass.

söndag 7 februari 2010

Energetics

Ja, så heter min motionscykel. Den har fått stå oanvänd länge, men nu har jag gått och tittat länge på den och faktiskt tagit mig ett par turer. Det har gjort gott för ryggen. Att bara gå gör inte någon större verkan, men att cykla gjorde susen. Är verkligen glad att jag provade.

Motionscykel!!! Det får många att rynka på näsan. En del tycker att man kan motionera på andra sätt. Visst kan man det, men det finns väldig många fördelar med en cykel som man inte behöver åka iväg på. T.ex nu när det är snö. Det behövs inga dubbdäck. Man kan cykla "hem" när man vill. Man kan titta på tv om man vill. Man kan släppa styret utan att behöva vara rädd för att välta. Man cyklar så långt (länge) man orkar.

Andra tycker att det inte är någon variation i en motionscykel, men det är det visst. I alla fall på min. Där finns olika program med olika motstånd som varierar. Något som man inte gör på en motionscykel är att man inte slutar trampa i "utförsbackarna". Man trampar hela tiden.

I morgon ska jag prova på Zumba. Det verkar skitkul. Hoppas på att gå en kurs nu i vår i det. Mer om det en annan dag.

Den röda isen


Fick höra talas om den röda isen i fredags. Idag tog vi en sväng om Östervallskog, Töcksfors och Årjäng. Var ju tvungen att se isen i verkligeheten. Vad är det som gör den röd? Är det jordgubbssaft? Jag smakade inte på den. Eller är det någon som häller färg på berget? Eller kan det vara naturligt??? Hur som helst, så var det rött i alla fall.

lördag 6 februari 2010

Migränskolan 9

Tre år sedan första mötet med Migränskolan, som då låg på Sommarsol i Vejystrand, men numer ligger på Hjälmslund ( se länken). Vad har jag fått med mig? Sammanfattningsvis kan man säga att det i stort hänger på mig hur mycket migrän jag ska ha. Jag har kommit fram till att den största triggern för mig är vad, hur och när jag äter. Sedan finns det givetvis andra faktorer som spelar in. T.ex. hur mycket jag engagerar mig i saker och ting, men även på vad jag gör. Linedance är ju ett sådant ting. Det är ofta jag har migrän efter en träningskväll. Kanske det kan bero på att jag tappar vätska, som inte blir påfyllt ordentligt.

Vissa dagar brukar jag slarva med maten, men jag brukar ha med en näringsdryck eller frukt i väskan för att återställa balansen snabbt.

Jobbet!!! Stressigt??? Det är egentligen inte det att det är stressigt på jobbet, men vi har så lite tid till återhämtning. Det är väldigt sällan som man hinner ta rast. De tillfällena är lätträknade. Det är givetvis inte bra.

Det är tur att det finns helger så man kan återhämta sig. Ingen migrän idag, men ryggen är åt helvete. Nu måste jag ringa kiropraktorn.

torsdag 4 februari 2010

Bråttom hem

Idag hade jag bråttom hem. Det är ju torsdag och då kommer Ingemar. Han är ju borta från måndag till torsdag och är hemma när jag kommer hem på torsdagarna. Jag hade bestämt mig för att åka raka vägen hem när jag slutade halv tre. Hade med mig streetdans-Alex till Koppom. En väldigt trevlig ung kille som jag haft som elev och numer är danslärare till mina elever. Duktig kille!

Ingemar var ute och plogade snö när jag kom hem, men hoppade ur traktorn och välkomnade mig. Det är jobbigt att han är borta på veckorna, men desto trevligare när han kommer hem.

onsdag 3 februari 2010

Vilken dag

Idag sov vi länge. Vi... det är jag o Krut. När vi väl gick upp såg vi att det hade snöat och fortfarande snöade. Det gick inte att gå på vägen, så vi gick tillbaka. Jag släppte Krut så han skulle få springa lös på gården.... och vad händer? Jo, han sprang i väg och innan jag hann se rådjuret var han långt iväg. Jag ropade allt vad jag kunde, men han försvann som en avlöning. Irriterande med tanke på att han ska jaga älg.

Krut var borta resten av dagen och jag var ute flera gånger för att hitta honom, men utan resultat. Snön har vräkt ner hela dagen och det har inte varit lätt att vara ute och hitta en bortsprungen hund precis. Jag har tagit bilen ett par gånger. Vilken himla tur att man har 4WD, annars hade jag inte kommit från gården.

Vid åtta-tiden ringde telefonen. Det var en inne ifrån byn, ca 3 km härifrån. Hon undrade om jag saknade hunden. Vad glad jag blev. Jag som hade förbannat hunden mest hela dagen, blev oerhört glad att han var funnen. Jag kastade mig i bilen fortare än kvickt bara för att få veta att han inte var kvar där. Men jag ropade och följde spåren och till slut dök han upp. Han hade väl hört mig och fick hemlängtan kan jag tro. För nu sover han som en stock.

Nu ikväll har jag fått plogat av gården oxå av "spökplogarn". Så det blir lite lättare att ta sig till jobbet imorn.

måndag 1 februari 2010

Vart ska fåglarna sitta

Såg E.ON:s reklam på tv tidigare i kväll och kom att tänka på när vi skulle få våra luftledningar, som gick till huset, ner i backen. Freddan var väl 4-5 år och blev mycket upprörd vid tanken på att luftledningarna skulle tas bort. I reklamen ser man en massa fåglar flyga omkring utan någonstans att sätta sig. Det var precis det som Freddan tänkte på. "Men vart ska fåglarna sitta?" undrade han. Så liten, men ändå så omtänksam om djuren. Jag svarade att "de kan väl sitta i träden". När vi senare var ute och gick, så fick han se en massa fåglar sitta på elledningarna och påtalade detta med en gång. Klok liten gosse det där, som alltid ömmat för djuren.

Skatbo

Jag började ju på den där väskan i fredags och klippte till en till och började sy. När jag nästan var färdig med den första så tvärstoppade symaskin. Det hade blivit världens skatbo av undertråden. Jag gjorder ett nytt försök.... och likadant och likadant och likadant. Hm, vad göra? INGEMAR!!!!! HJÄLP!!!! Ingemar kom och hjälpte mig plocka isär så mycket det gick. Vi dammsög och hade oss och sen var det bara på't igen. Och tvärtstopp. Men va fa...n. Jaha, visserligen är den inte helt ny, men den är inte mer än 8-10 år, så det borde väl vara värt att fixa.

Ut på Facebook och efterlysa en bra reparatör. Jag fick lite svar och bl.a. att jag borde rengöra och skruva. Så jag öppnade upp igen och borstade med den lilla borsten. Jag borstade och borstade och borstade. Satte ihop eländet och ...... zuumm... Den gick felfritt. Yes!!!! Nu var goda råd dyra. Tiden var knapp, men jag bad Ingemar om att fixa käket och jag trampade gasen i botten och blev färdig innan Catrin skulle med tåget till GBG.... inte bara med Catrins väska utan även väskan till morsan. Sen var det till att köra fram och tillbaka till Arvika, inte bara en gång utan två gånger. Först med Catrin och sen med Freddan.